Džemy a sirupy z Bilerbinu

Publikováno: 
10.2.2017

Nedávno jsme se sešly při společné ochutnávce v kavárně v Jablonném. Od prvního okamžiku nám byla paní Helena Bilerová z Albrechtic u Lanškrouna velice sympatická. O to více sympatií jsme pojaly ještě posléze, kdy se rozhovořila o sobě a svém malém rodinném podnikání s bylinnými sirupy a ovocnými džemy a marmeládami. A víte, kdy naše sympatie a emoce dosáhly svého pomyslného vrcholu? Když jsme ochutnaly všechny ty božské sirupy a marmelády... Možná to bude znít jako klišé, ale skutečně jsme lepší nejedly!

Samozřejmě, že došlo také na povídání o tom, jak se paní Helena k výrobě sirupů a marmelád dostala. Zajímal nás totiž příběh šikovné a pracovité vystudované inženýrky, která kdysi pracovala ve výzkumu farmaceutického průmyslu a často jezdila po světě. Jak se někdo, kdo vede pro mnohé z nás takto úspěšný život, najednou octne v kuchyni a od rána do večera vaří sirupy a marmelády?

Vše prý začalo postupně. Nejdříve se s manželem po dostudování vysoké školy rozhodli, že město určitě není nic pro ně a že chtějí být blíže přírodě. A tak si během několika let našli krásné místo v podhůří Orlických hor a postavili si tam na kopci dřevěný dům. No a poté všechno vyvrcholilo na mateřské dovolené, tedy s narozením dětí. Času na přemýšlení a přehodnocování hodnot bylo hodně a také se našel čas i na každoroční zpracovávání bohaté úrody z vlastní permakulturní zahrádky. "Nejdříve bylo vše jen pro nás, recepty jsem postupně upravovala a vylepšovala. Rodina a kamarádi si brzy zvykli, že dárky od nás jsou většinou jedlé…"

A protože všem výrobky paní Heleny moc chutnaly, na konci rodičovské, když se rozhodovala co dál, bylo najednou vše jasné. Zkusí přece všechny ty jedlé dobrot vyrábět pro co největší okruh lidí! Velkou inspirací jí byly rodinné recepty její vlastní babičky, ale také spousta zkušeností z hodin a hodin strávených v laboratořích. No a když se k tomu ještě namanul stejně šikovný manžel, který kromě znalostí chemie ovládá také grafiku, už to může přece frčet úplně samo! Vše se zdálo opravdu jasné a krásné. Ovšem až do druhého dne, kdy paní Helena zjistila, že čeká třetí dítě. Plánů se však s manželem nevzdali a hned po prvních měsících těhotenství se k nim vrátili, nakoupili potřebné vybavení a s prvními květy a plody začali vesele vyrábět… Veselosti, pravda, malinko ubylo, když museli začít respektovat všechny ty zákony a předpisy, které platí jak pro velké výrobny a továrny, tak bohužel ve stejné šíři a znění i pro malé výrobce. Helena však dodává: "Snažím se dělat všechno podle nejlepšího vědomí a svědomí. Občasné kontroly a různé překážky k podnikání patří, beru je tak, že jsou tu hlavně od toho, aby nás posunuly zase o krůček dál." A pak dodává: "Někdy to ale nese i zábavné momenty. Třeba když jsme v naší pidikavárničce s kuchyňkou instalovali sedm umyvadel."

No a pak jsme se už tak nějak spontánně dostaly k povídání o současnosti a o tom, jak se paní Heleně daří kloubit roli maminky, práci v lanškrounské kavárně, kterou si před několika lety otevřeli a kde se to všechno vaří a připravuje, a samozřejmě sběr bylinek a samotné vaření sirupů i marmelád. Dozvěděly jsme se, že to jde v případě, že máte okolo sebe důvěryhodné a nadšené lidi, kteřá Vám rádi ochotně pomohou, ale také sem tam své děti zapojíte třeba do sběru bylinek nebo ovoce. "Děti to dělají rády, pobydou venku a o to více se pak vyhládlé těší na večeři," směje se paní Helena. "No a pak to chce mít za sebou také tým těch správných a spolehlivých lidí, kteří vše vykonávají skutečně z láskou a nejde jim v první řadě o peníze, i když i ty od nás samozřejmě dostanou."

Nakonec jsme se však stejně opět přesvědčily o tom, že kamenem úspěchu je především chuť a nadšení, které vás žene kupředu, když děláte to, co vás skutečně baví. "A také to musí být poctivé a vyráběné tak, jako byste si to udělali doma sami," tvrdí paní Helena, která upustila od výroby sirupů formou sušení bylin, jelikož jí vadila typická senná vůně. "Vždy vyrábíme z čerstvých bylinek a sezónně. Zkrátka když v zimě nejsou pampelišky nebo kopřiva, tak se využijí citrusy, zázvor nebo třeba dýně. A na jaře zase upřednostňujeme onu kopřivu nebo třeba květy trnky, které snad ještě lépe než kopřiva fungují na pročištění organismu."

Na závěr paní Helenu pak ještě čekaly dotazy ohledně kvality a samotných receptur, kterých má opravdu mnoho a jedna je zajímavější než druhá (tak co například říkáte na džem s hruškou, karamelem a oříšky, třešně s čokoládou, broskvový džem s chilli, aróniový džem s červeným vínem nebo třeba jablečný sirup s kopřivou a sedmikráskou?). Paní Helena nám odpověděla: "Recepty si vymýšlím podle momentální nálady a nebojím se kombinovat. No a naše kvalita je zaručená mimo jiné i tím, že sirupy a džemy jsou skutečně plné ovoce a bylin. A taky jsem už několikrát ocenila své chemické znalosti – například existuje spoustu druhů pektinu a já vím, jak se který při jaké teplotě chová. To mi pomáhá dělat co nejzdravější džemy bez jakékoliv chemie."

A s čím jsme nakonec všechny svorně odcházely? Se spokojeným úsměvem na rtech po originálních a lahodných chuťových zážitcích, s taškami plných džemů a sirupů (jsme zvědavé, jak je všechny stihneme spotřebovat) a se sny o tom, jak by to bylo krásné, kdyby takových výrobců taky v regionu bylo více. A jak by ty naše peníze nemusely utíkat do supermarketů a hypermarketů kamsi do zahraničí, díky nimž naše regiony chudnou a my si pak kolikrát nemůžeme dovolit opravdu poctivou věc jako jsou například všechny ty lahodné věci od paní Heleny...

Náš tip:

Navštivte bylinkovou kavárnu, čajovnu i obchůdek Bilerbin v jednom. Najdete ji v Lanškrouně pod náměstím na adrese Kozinova 71. Kromě výborné kávy a bylinkových čajů můžete také ochutnat všechny sirupy paní Bilerové (jako horké nápoje nebo limonády). To, co vám bude nejvíce chutnat, si pak můžete odnést domů v podobě lahve bylinkového sirupu nebo sklenice marmelády. Navíc každý den pro vás pečou poctivé domácí dezerty...

Samotné džemy a sirupy lze nakoupit i u nás v e-shopu a to také za výhodnější cenu v bezobalové variantě, viz zde (sekce "Nápoje" a "Sladké a ostatní potraviny").

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 5 (3 x hlasováno)