Na medu u Skalických

Publikováno: 
25.4.2017
Rubrika: 

Když jsem poprvé poznala Lenku Skalickou, byla mi více než sympatická. Když jsem poprvé ochutnala jejich med, málem jsem jej snědla celý. A tak musel zákonitě vzniknout i tento rozhovor, protože bez medu to prostě nejde...

Jak Tě, Lenko, vůbec napadlo, že budete s manželem včelařit? Čím Tě včely tak zaujaly?

My jsme se včelami začali tak trošku z druhého konce - od medu. V rodině máme dva včelaře, mého bratra a strejdu, ale nikdy jsem si nemyslela, že bych sama včelařila. Jako malá jsem se včel děsně bála, a když jsem chytla žihadlo třeba do nohy, otekl mi i obličej. V lékařské zprávě mám záznam o alergii na včelí bodnutí, ale tvrdím, že to je v hlavě, protože od té doby, co jsem se do včel zamilovala, tak s akutními případy problém nemám. Po škole jsem neměla práci, a tak jsem jezdila na trh s medem mého bratra. Pak jsme se ocitli každý na jiném konci republiky a tento prodej nebyl možný. V roce 2004 jsme pak od bratra dostali dvě včelstva svatebním darem a teprve jsme se začali zajímat o včelaření. Začali jsme včelařit podle knížek a s bratrem na telefonu. Ze začátku pro mě bylo hodně těžké překonat strach ze žihadel a upřímně - nějakou dobu to opravdu nebyla moje oblíbená činnost. Ve chvíli, kdy jsem přestala brát včely jako hmyz, který má v zadečku žihadlo a nosí med, jsem je začala vidět úplně jinak. Jsou to naprosto úchvatná stvoření s tak dokonalým řádem a dokonalými schopnostmi, že nad nimi nepřestávám žasnout.

Mnoho lidí vlastně ani neví, čím se liší kupovaný med z obchodů a ten přímo od včelaře. Myslíš, že bys to mohla trošku osvětlit?

V obchodech je průšvih, že se často objevuje med dovozový nebo míchaný s dovozovými. V dovozových medech jsou pyly rostlin, které pro nás nejsou přirozené a mohou na ně vznikat alergie. Navíc v některých státech je povolené léčit včely antibiotiky a ty zůstávají v medu. Nehledě na to, že v například v čínských medech se často objevují pesticidy a jiné škodlivé látky. Med přímo od včelaře je dobrý v tom, že víte z jaké je oblasti, co tam roste, a když si ho koupíte ze dvora a máte kontakt přímo se včelařem, vidíte i v jakém prostředí je zpracovávaný. Jedno z takových pořekadel říká „Tak jak má člověk svého lékaře, měl by mít i svého včelaře“ :-)

A čím se liší váš med, proč mám nakoupit zrovna u vás, tedy kromě toho, že bydlíte poblíž a jste pro mě lokální? Je Váš med v něčem výjimečný oproti ostatním medům od jiných včelařů?

Každoročně si necháváme dělat rozbory medu a zatím stále splňujeme přísnou normu „Český med“. Včely udržujeme na čistém díle a to je důvod, proč náš med mnohým voní více než jiný. A co je nejdůležitější - dávat včelám a produktům při práci lásku a dělat to rád. Energie, jakou do práce vložíte, se ve výsledku otiskne.

Co všechno má vliv na kvalitu medu a jak na první pohled rozeznat kvalitní med od toho nekvalitního?

No, to už jsem v podstatě řekla. Co mě k tomu ještě napadá, že při koupi takový na první pohled nekvalitní med poznáte, že je příliš řídký. Když otočíte sklenici a místo, aby se vprostřed udělala bublina, tak med teče jako sirup, tak tam hrozí, že může zkvasit, není dobře vyzrálý a obsahuje hodně vody nebo může obsahovat různé příměsi sirupů, což se bohužel taky děje. A asi bych se trošku řídila i cenou, protože při nízkých cenách včelař není schopen zpětně investovat, tedy vracet vše včelkám v podobě nových rámků, úlů, mezistěn, ani si pořídit kvalitní nádoby na uchování a zpracování medu. A to vše se pak zpětně odrazí na kvalitě medu.

Co všechno ovlivňuje chuť medu?

Tak v první řadě určitě druh snůšky, z čeho včelky sbírají. Některé medy jsou hodně specifické, třeba pohankový, ten má vynikající zdravotní účinky, ale chuťově a hlavně čichově to není žádný favorit. Další, jak už jsem řekla je čistota úlů, pravidelná obměna díla a pak taky to, jak a v čem je med uchovávaný. Jinak bude chutnat z plastového kýble a jinak z nerezové nádoby. Med musí být vždy dobře uzavřený, protože jednak je hydroskopický a taky na sebe rád váže pachy. No a v neposlední řadě je šetrnost rozehřívání. Med se při vytáčení dává do větších nádob, v nich med postupně zkrystalizuje, to je přirozená vlastnost medu a abychom jej mohli naplnit do sklenic musíme ho pak rozehřát. Je na to potřeba termobox s regulovanou teplotou 40-50°C. Nad 50 stuppňů se totiž mohou znehodnotit některé látky, kvůli kterým je pro nás med tak hodnotný. Mimoto i látky vonné, které dělají med lahodným.

Lze si Váš med pořídit také bezobalově?

Ano, máme v nabídce med v 5 kg sklenicích, které jsou zálohované (lze koupit např. zde). Vy si při prvním nákupu zaplatíte zálohu za sklenici, kterou při dalším nákupu vrátíte a vezmete si jinou. Sklenice zpět bereme jen ty řádně označené, abychom věděli, že jsou od našeho medu nikoli například od okurek. Vy si pak doma můžete určit nějaké menší sklenice, do kterých si budete med přelévat. Dávejte však pozor, aby byly sklenice opravdu čisté a bez zápachu.

A teď přejděme ke včelkám :-) Jak se u vás mají? Je nějaký rozdíl mezi Vaším chovem a chovem u jiných včelařů?

Ráda bych napsala, že lépe by se nikde jinde neměly, jenže po letošní zimě máme větší úhyn včelstev. Sešlo se tam několik faktorů najednou a bohužel jaro není příliš radostné. Navíc aktuálně řešíme to, že některá včelstva nemají dostatek zásob na další takto chladné období. Snažíme se dát včelám to nejlepší, co umíme, ale je to tak, že se pořád učíme. Každý rok je jiný, co fungovalo jeden rok, druhý rok je úplně jinak a navíc vám s tím nikdo moc neporadí - jen obecně, protože včelaři mají různé podmínky k chovu, různé typy úlů, rozdílnou nadmořskou výšku, jiné snůškové podmínky a taky hustotu zavčelení, která ovlivňuje šíření nemocí. Trošku se lišíme tím, že chováme navíc včelí matky pro včelaře...

Jak vypadá takový běžný den včelaře/ včelařky?

Záleží v jakém ročním období. V zimě je to klidnější, děláme v dílničce, stloukáme a drátkujeme rámky, vyrábíme a opravujeme, co je potřeba, a chystáme na novou sezónu. S rozkvětem třešní začíná práce ve včelách. Přes léto je práce všude kam se kouknete. Jsme ve včelách dá se říct každý den, chov matek je časově náročný. Zbytek času trávíme na zahrádce a budováním domečku. Na podzim jezdíme na trhy a uklízíme po sezóně. Není den v roce, abychom neměli co dělat :-)

Lze se i v oblasti včelařství vzdělávat, jsou stále nějaké novinky a nové objevy?

Ano, v Nasavrkách je SOU včelařské a včelařské vzdělávací centrum, manžel tam absolvoval tříleté dálkové studium. Jinak se tam i jinde pořádají různé přednášky, workshopy i kurzy se včelařskou tématikou. Druhá včelařská škola je v Blatné. Jako v každém oboru se i ve včelařství stále něco zkoumá. V ČR je založena Česká apiterapeutická společnost, která sdružuje lidi se zájmem o léčení včelími produkty. Ve výzkumu včelích produktů, jejich účinků a apiterapie jsou stále nové objevy. Bohužel léčení včelími produkty není v ČR oficiálně uznané. Dále se hodně zkoumají včelí nemoci a možnosti léčení včel, především varroázy.

Narovinu - lze se včelařstvím dnes vůbec uživit, pokud člověk nechce "jet ve velkém"? 

Z počátku jsem si myslela, že ano, ale teď vím, že včelařit pro peníze je nesmysl. Nedokážu to asi dobře vysvětlit, museli byste si to zkusit. Samotné včelaření nás neživí. Říká se, že rodinu uživí 300 včelstev, ale takové ambice nemáme...

Co bys, Lenko, ráda řekla na závěr?

Jestli chcete, přidám vám včelařovu modlitbu:

 

Včelařova modlitba

Dopřej mi, Pane, vždycky dobrý med

a abych ho ještě dlouhá léta jed,

taky zdravé tělo, Pane, chtěl bych mít

a s ním vždy včelám dobře posloužit.

K tomu kdybys, Pane, dobrý nápad chtěl mi dát

jenž by pomohl mi o včeličky pečovat.

Ať dělám chyby zřídka a napravit je umím hned,

dřív než za trest včely odepřou mně med.

Také trpělivou duši dej mi, můj Pane,

která zvládne všechno, co se v úle stane.

Nad nezdarem nikdy nenechej mě klít,

z úspěchu pak nedovol mi hříšně pyšným být.

Dej mi humor Pane, se kterým žihadla si vybírám

a ať radost z včelaření kolem sebe rozdávám.

 

Krásné, Lenko, moc děkujeme za rozhovor a ať se včelkám daří :-) 

 

Koukněte zde:

https://www.facebook.com/vcelimedskalicky.cz/

http://www.zijemespolu.cz/shop/med

http://www.zijemespolu.cz/shop/ostatni-vceli-produkty

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 5 (2 x hlasováno)