Nenaolejuje-li to Julie, naolejuje to Roman...

Publikováno: 
18.7.2018
Rubrika: 

Dnešní rozhovor bude skutečně "naolejovaný" :-) Povídala jsem si s Romanem Blaškem, majitelem Dej si olej, který nejen ve Vamberku lisuje velmi kvalitní panenské oleje, ale také semínka k jejich vylisování shání co nejvíce od místních či českých farmářů. Moc mne těší, že jeho úžasné a co nejčerstvěji lisované oleje můžeme prodávat i my na našem e-shopu :-)

Romane, jak jste se k lisování olejů za studena dostal?

K přírodním olejům mne přivedly masáže. Když mi bylo 31 let, začal jsem masírovat. Nejprve přátele a poté jsem masáže nabízel i dalším lidem. Vždy jsem používal a stále používám právě přírodní oleje. A to byl onen spouštěč. Stalo se to asi před dvěma lety. Vzpomínám si, jak jsem vzal tak jako mnohokrát před tím do ruky masážní olej, ale tehdy mnou prostoupil nezvykle silný pocit, jako by mi někdo našeptával - vyrob si svůj čerstvý, kvalitní přírodní olej. Tato myšlenka pro mne znamenala velkou výzvu. Hned v následujících dnech jsem začal hledat informace, celé hodiny jsem nedělal nic jiného a za pár týdnů se již pustil do prvního lisování.

Při práci s oleji, které jsem odebíral od různých firem, jsem postupně poznával jejich chutě. Zajímalo mě, proč má jeden druh oleje deset různých chutí, vůní a kvalit. Začal jsem pátrat, v čem se ukrývá rozdíl. Dalo mi to impuls začít lisovat své vlastní co nejčistší oleje. Výsledek byl báječný: nádherná vůně, chuť i barva! Bylo pro mě důležité, aby lidé, které jsem masíroval, dostali tu nejlepší péči a nejlepší masážní oleje. Vědět, že oleje, které používám a nabízím, jsou opravdu kvalitní. Olej prochází při masáži kůží do těla a může rovněž pomáhat léčit. Podle ajurvédy jsou na masáže nejlepší za studena lisované oleje ze semen přírodně pěstovaných rostlin a zeleniny. Anorganické oleje a jiné náhražky přírodních olejů škodí metabolickým funkcím těla.

Začal jsem tedy lisovat oleje z různých druhů semen, která jsem sháněl od českých farmářů. Při tom jsem je také denně ochutnával a zjistil, jak pozitivně působí na lidský organismus. To mě povzbudilo k tomu, abych je začal vyrábět nejen pro své masáže, ale i pro vnitřní užití. Zpočátku jsem je vyráběl pro sebe a své přátele, postupně testoval a až poté jsem se rozhodl nabídnout je i veřejnosti. Život mně stále ukazuje, jak věci do sebe zapadají a tvoří ucelenou mozaiku.

V čem se lišíte od ostatních lisoven olejů za studena?

Neznám podrobně výrobní proces konkurence, ten si každý chrání tak jako já :-). Ale vím, že chuť a kvalita olejů je různá. Pro mě je důležitá kvalita a čerstvost olejů, nikoliv kvantita. Nevyrábím proto na sklad, ale vše lisuji dle objednávek a na přání zákazníka. Oleje vyrábím pro každého čerstvé. Kdokoliv mi napíše, že by chtěl konkrétní olej v určitém termínu, přizpůsobím výrobu tak, aby jej dostal co nejčerstvější hned po výrobě, a není problém jej poslat poštou kamkoliv. Každý olej připravuji s láskou a radostí, že bude pomáhat tam, kde jeho pomoc nejvíce očekáváte. Do výroby přírodních olejů jsem také promítl i své vědomosti, které se týkají energie, a tak je každý olej vystaven po určitou dobu v pyramidě, kde je nabit její energií. Proto také oleje stáčím zásadně do kulatých skleněných lahví. Snažím se, aby byly kvalitní po výrobní i energetické stránce.

Při výrobě kvalitních olejů je také důležitý výběr kvalitních semen. Já je z velké části odebírám právě z Podorlického regionu, vyjma exotických druhů semen. I tam si však pečlivě hlídám jejich kvalitu. Oleje vyrábím technologií lisování za studena, kdy teplota nepřesáhne 40 °C, většinu olejů lisuji v rozmezí teplot 28 – 33 °C, teplota je tedy velmi nízká. Oleje nefiltruji. Díky tomu mají zachovány veškeré cenné látky, čerstvost i přirozenou barvu a chuť. K lisování nepoužívám žádná pražená semena; olej z pražených semen sice získává intenzivnější aroma a chuť, ale přichází o blahodárné látky, které chci v oleji naopak zachovat.

Kromě vlastního zpracování a výrobního procesu lisování olejů je zásadní i jejich správné uskladnění. V tom jsou na trhu velké rezervy. Přírodní oleje by měly být skladovány v temnu a chladnu, ve skleněných tmavých lahvích a ideálně vestoje. Jinak dochází k oxidaci, oleje se rychle kazí a ztrácí své blahodárné účinky, včetně chuti.

Co Vás na práci nejvíce baví/ těší a jak se Vám změnil díky ní život?

Vždy jsem se zajímal o přírodu, energii, alternativní léčbu, vyzkoušel řadu povolání, ale až nyní s vlastní výrobou olejů jsem získal pocit naplnění a vyrovnanosti. Konečně dělám něco, co mě naplňuje a posunuje vpřed. Práci, kterou jsem si vždycky přál… Pracovat s lidmi, pomáhat jim a dělat něco smysluplného. Poznávat lidi, kteří také pracují v této oblasti a kteří mi přináší do života zase něco nového. To je to, co mě na tom nejvíce baví.

Zatímco já do olejů vkládám energii, lásku a čistotu, a snažím se lisovat co nejkvalitnější přírodní oleje, lidé mi to vrací krásnými dopisy, milými telefonáty i inspirujícími setkáními a vnáší mi do života nové podněty a obzory. Moc mě těší, že lidé vnímají, co do své práce vkládám, a oceňují kvalitu mých výrobků.

Dělat něco, co lidem působí radost a navíc pomáhá zlepšit jejich zdravotní stav, je neskutečně naplňující. Mám oblíben jeden Dalajlámův citát o tom, že „lidé žijí tak, jako by neměli nikdy zemřít, a potom zemřou, aniž by předtím žili…“ Já začal díky této změně v životě smysluplně žít!

Jaký je Váš nejoblíbenější olej a proč?

To je těžká otázka, mě chutnají všechny, které vyrábím, a zrovna tak všechny používám i na tělo. Před každým stáčením je vždy ochutnávám. Každý má jinou chuť, vlastnosti a jinak působí na tělo a vaše zdraví. Vnímáte-li své tělo, samo si řekne, co potřebuje, a podle toho vám chutná více ten či jiný olej. Chutnat vám bude právě ten, který vám v danou chvíli nejvíce prospívá. A tak to mám i já.

Teď mám velmi oblíbený právě lněný olej. Má krásnou zlatavou barvu, odráží se v něm slunce. Ráno si z něj připravuji tvarohovo-lněný krém podle receptu paní Dr. Johanny Budwig. Je to úžasná snídaně, po které se člověk cítí svěží a plný energie. S paní Mgr. Helenou Cmurovou jsme natočili video, které vám ukáže přípravu lněného krému, odkaz najdete na facebooku (dejsiolej), nebo webových stránkách (www.dejsiolej.cz). Mnoho cenných informací nejen o lněném oleji a také mnoho jednoduchých receptů se lněným olejem najdete i v úžasné knize Lothara Hirneiseho a paní Dr. Budwig : Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy, kterou najdete také na webových stránkách.

Po holení používám na kůži ostropestřecový olej, který úžasně zklidní podrážděnou pokožku. Slunečnicový a sezamový olej využívám zase při masážích. Můžete si do něj dle libosti přidávat esenciální či další přírodní oleje, např. levandulový či třezalkový. A tak bych mohl pokračovat dále. Do salátů jsou výborné všechny druhy, které vyrábím.

Jak těžké je na trhu s oleji uspět a jak se postupem času změnilo u lidí povědomí o kvalitních olejích?

V pozici živnostníka to není jednoduché a nejsem jediný výrobce olejů. Snažím se dělat maximum a dodržovat všechny podmínky pro výrobu kvalitního čerstvého oleje. Lidí, kteří se o oleje zajímají, je stále více, ale spíše si mě vyhledávají sami na doporučení stávajících zákazníků. Přiznávám, že v propagaci mám rezervy. Přesto si trh postupnými kroky buduji. Lidé potřebují informace, a pokud je mají, chápou, jak je důležité mít kvalitní olej. Mám radost, když jim informace o olejích i problematice tuků mohu předat.

Vnímám, že lidem není lhostejné, co dávají svému tělu. Je pro mě důležité, aby moji zákazníci věděli o původu a zpracování konkrétního oleje a o tom, že byly dodrženy podmínky výroby a skladování. V rámci ochutnávek, které pořádám, vždy vysvětluji, na co by si lidé měli dávat pozor při výběru oleje. O problematice tuků se mohou dozvědět i na přednáškách olejo-bílkovinové stravy podle Dr. Budwig, které pořádá několikrát do roka paní Mgr. Helenka Cmurová.

V čem všem mohou být takto kvalitní oleje lidem nápomocné?

Přírodní rostlinné oleje lidé využívají již tisíce let. Jejich účinky prospěšné tělu i duši znali již starověcí Římané. Například lněný olej předepisoval ve své době na potíže se sliznicemi trávicího ústrojí již Hippokrates. A právě lněný olej byl v našich krajích kdysi velmi oblíbený a ceněný. Říkávalo se, že správná hospodyňka nedala nikdy muže, šaty a len! Hospodyňky jej kupovaly přímo od prodejců na ulici bezprostředně po vylisování a jen tolik, kolik během krátké doby spotřebovaly. Již tehdy bylo známo, že čerstvý lněný olej má léčivé vlastnosti, dobrou chuť, ale špatně skladovaný nebo zestárlý není chutný a zdraví spíše škodí. Možná i proto se od jeho používání upustilo, a nahradily jej jiné rostlinné oleje.

Každý olej nám díky svým vlastnostem pomáhá zlepšit zdraví, ať jej užíváte vnitřně, nebo na kůži. Každý organismus však funguje jinak, je tedy vždy potřeba na sobě vyzkoušet snášenlivost oleje. Když je člověk oslaben, například po léčbě antibiotiky, a má zatížená játra, je výborný ostropestřecový olej. Dýňový olej je zase skvělý na pleť, ale zrovna tak je výtečné ho použít jako zálivku na salát nebo jím omastit brambory. O dovolené pak bude nejlepší kokosový tuk, který je vhodný i místo krému na opalování. Dobrý je také na čištění zubů, které pomáhá vybělovat. Kokosový tuk je také jako jediný výborný i při vaření či pečení, protože je stabilní i při vysokých teplotách. Já jej lisuji jen při cca 27-30 °C, čímž si zachovává nejvyšší kvalitu, a je proto vhodný i pro vnitřní užití. Kokosový tuk se také používá jako základ mnoha přírodních mýdel a kosmetických přípravků. Je tedy všestranným pomocníkem.

Oleje dávám do salátů, do dresinku, používám při nakládání sýrů nebo zeleniny. Ovšem pozor, žádný rostlinný olej, vyjma kokosového, není vhodný pro tepelné zpracování, a vaření či pečení, jelikož při tom vznikají zdraví škodlivé transmastné kyseliny.

Inspirující bylo pro mne setkání s paní Mgr. Helenou Cmurovou, která je žákem Lothara Hirneiseho, jediného spolupracovníka paní Dr. Budwig a člověka zabývajícího se téměř dvacet let léčbou rakoviny. Seznámila mě s problematikou olejovo-bílkovinové stravy, s tím, jak se lněný olej má správně používat a jak pomáhá, aby tělo správně fungovalo. Od této doby spolupracujeme a součástí jejích přednášek někdy bývají i ochutnávky mých olejů, kde mohu vysvětlit, ukázat a říci, co a jak dělám.

Čerstvé a za studena lisované přírodní oleje mají v sobě spoustu cenných látek i energie a své blahodárné účinky pro tělo si ponechávají díky šetrnému postupu při zpracování a skladování. Nenasycené mastné kyseliny jsou pro organismus životně důležité, a proto je konzumace za studena lisovaných rostlinných olejů nepostradatelná jak pro prevenci, tak pro léčení celé řady civilizačních chorob. Takže nahlédněte do světa přírodních olejů a nechte se pozvat na některou z ochutnávek, které v našem regionu pořádám.

 

Romane, moc děkujeme za rozhovor a nechť se Vám ve Vaší úžasné a voňavé práci daří :-) 

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 4.4 (5 x hlasováno)