Proč dát přednost lokálním potravinám?

Publikováno: 
1.11.2016

Lokální, místní, sezónní, farmářské, fresh, bio, ze dvora... to je jen hrstka pojmů, které nyní v souvislosti s potravinami slýcháme. Znáte však důvody, proč se tzv. lokální potraviny dostávají znovu "do módy"?

Není to vlastně ještě tak dávno, kdy nás ohromovala rozsáhlá a zaručeně "čerstvá" nabídka ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin v rámci velkých supermarketů. Člověk mohl ochutnat snad všechno, co se kde na světě vypěstovalo (či se alespoň pěstovalo ve velkém). Naštěstí jsme se postupem času přesytili a na řadu přišel opět "zdravý selský rozum". Začalo to českým česnekem a bojkotem toho čínského a skončilo nebývalou poptávkou po místní zelenině, sezónním ovoci, čerstvém kváskovém chlebu nebo poctivém selském jogurtu a masných výrobcích bez dusitanů a barviv.

Naši touhu po všem českém a "farmářském" sytila i média, která nám začala postupně odhalovat například to, že španělská rajčata se sklízejí napůl zelená a dozrávají ve zcela umělých podmínkách teprve cestou na náš stůl. Stejně tak je tomu například s banány. K tomu zkazky o česneku z Číny, cibuli z Holandska nebo jablcích z Polska a vepřovém z Rakouska.

Napadají nás však i další důvody, proč jíst místní a sezónní potraviny? Jestliže ne, tady jsou:

1) Především znáte původ toho, co jíte. Svého zemědělce, výrobce či farmáře můžete poznat osobně. A nákupem od místních farmářů, výrobců či pěstitelů rovněž pomáháte oživit venkov kolem vašeho města, ale i místní ekonomiku.

2) Čerstvé místní a sezónní potraviny jsou voňavé, chutné a pestré chuti (porovnejte sami: lokální pěstitelé prodávají desítky odrůd jablek, kdežto na pultech supermarketů je běžně jen pár odrůd). Místní pěstitelé mají rovněž ve své nabídce právě jen to, co zrovna dozrálo přirozeným způsobem na poli. Zelenina a ovoce dovážené ze zahraničí se naopak sklízejí nezralé, a tak musí teprve dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v tzv. dozrávárnách. To má pak samozřejmě vliv nejen na jejich výslednou vůni a chuť, ale také na obsah vitamínů.

3) Nákupem lokálních potravin taktéž pomáháte navrátit život do krajiny. Hodně drobných i větších zemědělců již upustilo od neekologického způsobu pěstování - přestali používat pesticidy a průmyslová hnojiva. Proto se do zemědělské krajiny začali postupem času pomalu vracet motýli či ptáci a ubývá i znečištění v řekách.

4) Místní potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů. Za každým litrem mléka, zeleninou či plátkem masa z dovozu stojí totiž zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice, emise oxidu uhličitého a v neposlední řadě bohužel i chemie, která se používá k tomu, aby zboží na tak dalekou a dlouhou cestu a dlouhé skladování připravila.

Kde koupit čerstvé místní potraviny?

Každým rokem naštěstí i u nás přibývá možností, jak sehnat čerstvé a lokální potraviny:

1) Zamiřte k místním pěstitelům a farmářům. Přibývá jich stejně, jako přibývá poptávky po všem čerstvém a místním. Nakupovat přímo u nich (tzv. ze dvora) je tím nejlepším řešením - víte, od koho jídlo pochází, je čerstvé a také bez zbytečných obalů.

2) Jestliže byste rádi měli jistotu pravidelné dodávky čerstvých potravin a zároveň chcete být s farmářem v užším kontaktu, zapojte se do tzv. KPZ systému (tj. komunitou podporovaného zemědělství).

3) Zapojte se do některého z již běžících bedýnkových systémů.

4) Nakupujte na farmářských trzích, kde prodávají místní pěstitelé, farmáři a výrobci. Pokud ve vašem městě farmářský trh chybí, můžete se zasadit o jeho založení.

5) Založte si s vašimi přáteli či známými neformální bioklub a u ekologických zemědělců a výrobců objednávejte potraviny hromadně. Můžete získat množstevní slevu a navzájem si ušetříte čas s nákupem.

6) Vybírejte místní české značky produktů a ještě lépe takové, na kterých je značení "regionální výrobek". Nebo nakoukněte k nám do e-shopu, kde naleznete pouze místní potraviny (tj. z Orlických hor a podhůří).

7) Založte si zahrádku a vypěstujte si sami svou vlastní zeleninu. Můžete také vyzkoušet udělat si domácí sýry nebo čerstvý domácí chléb a další spoustu potravin od zavařenin až po sirupy. Nebo klidně jen stačí mít na okně či balkóně truhlík... To vše je osvědčený způsob, jak dostat na svůj stůl čerstvé potraviny bez chemie. A některé z vás možná překvapí, jak zábavné a naplňující to může být...

Ještě pořád nevěříte, že to jde i tzv. hezky česky? ;-)

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 5 (1 x hlasováno)