Vánoční menu z Orlických hor

Publikováno: 
12.12.2016
Rubrika: 

Jestliže vás už nebaví klasická štedrovečerní či vánoční tabule, zkuste tentokrát připravit vánoční menu tak, jak jej jídávali naši předci v Orlických horách a podhůří. Uvidíte, že staré české recepty vám budou chutnat i dnes...

 

RYBÍ POLÉVKA

V Orlických horách se na výrobu této polévky používala voda z uvařeného hrachu. Jako zavářka byly vhodné noky, knedlíčky a svítky z rybího masa.

Očistíme si kapří hlavy a vnitřnosti, připravíme loupaný hrách, 1 cibuli, kořenovou zeleninu, 50 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránku.

Rybu uvaříme v osolené vodě, popřípadě ve vývaru, v němžjsme vařili hrách. Vývar přecedíme a obereme maso. Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme rybím vývarem, přidáme předem namočený hrách a uvaříme doměkka. Osolíme, opepříme, vložíme obrané rybí maso a okořeníme majoránkou. Podáváme s osmaženou houskou neho krájeným svítkem.

HOUBOVÝ KUBA S JÁHLY

Známější je kuba z krup, ale v oblastech Orlických hor se tradičně pěstovalo proso zpracovávané v místních mlýnech na jáhly.

250 g jáhel, 750 ml mléka, 3–4 hrsti sušených hub, sůl, majoránka, pepř, 4-6 stroužků česneku, 150 g másla

Jáhly spaříme dvakrát vroucí vodou. Vsypeme do mléka. Sušené houby přes noc namočíme a uvaříme ve vodě. Uvařené pokrájíme a i s vodou přilijeme do jáhel v mléce. Přidáme sůl, majoránku, pepř, česnek, máslo a chvíli povaříme. Přesypeme do pekáče, vložíme do středně rozehřáté trouby a zapečeme – občas promícháme. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Výborně chutná s kyselými okurkami. 

BRAMBOROVÝ SALÁT

Brambory uvaříme, oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vložíme je do mísy, posypeme jemně pokrájenou cibulí, poklademe plátky vajec, pokropíme hovězím vývarem. Vše přelijeme octem, solí a pokapeme ovocným octem (např. jablečným). Promícháme a necháme odpočinout.

KAPR PEČENÝ S KYSELOU SMETANOU DLE M. D. RETTIGOVÉ

Oškrab kapra, přemej ho a dobře ho nasol; pak polož na dno pekáče několik tříštěk, vlož na ně kapra kůží navrch, aby nepřilehl, dej podněj máslo, rozkrájenou cibuli, trochu dymiánu (tymiánu), celého pepře, podlej trochu octa, trochu studniční vody, a nech ho v troubě hezky dočervena opéct. Nesmíš ho ale obracet a mezi pečením ho stále polévej kyselou smetanou jako zajíce, pak ho vyndej pozorně na mísu, aby se nerozpadl, omáčku přeceď a vlej ji pod něj.

MUZIKA

Tradiční vařené a následně sušené ovoce vánočních dní. Muzika ale nebyla jen vánoční jídlo, ale připravovala se celou zimu, protože nasušeného ovoce bylo dostatek. Ve vinorodých oblastech se svařovaly sušené švestky a meruňky ve víně s přidáním cukru, skořice, anýzu a badyánu.

500 g sušených švestek, 500 g sušených jablek, 500 g sušených hrušek, 200 g cukru, 1 citrón, špetka sušené rozmarýny (skořice, hřebíčku apod.)

Sušené švestky, hrušky a jablka vypereme a vaříme ve vodě tak, aby bylo ovoce potopeno. Přidáme cukr, citrónovou kůru, rozmarýnu nebo jiné koření, povaříme. Můžeme podávat, teplé, ale častěji chladné. Podáváme na zakončení vánočního menu s vánočkou nebo s cukrovím.

 

Dobrou chuť!

 

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 4 (1 x hlasováno)