Zelené vrány z Líšnice aneb Když se umí vařit zeleně a jinak...

Publikováno: 
2.10.2018
Rubrika: 

Dnes jsme k rozhovoru přizvali dvě šikovné "holky" z Líšnice (alias Zelené vrány), které se umějí nejen otáček doma v kuchyni, ale také v jejich provozovně, kde připravují skutečně chutná, lehká a jídla...a navíc zdravě! :-) A to zdaleka není všechno - navíc pečou báječné a zdravé pečivo, které prodáváme i my v našem novém krámku, a úplně nejbáječnější dorty, především jablečné blaho...mňam :-)

Nejste klasická zdravá jídelna ani restaurace. Co je vlastně Vaší stěžejní činností?

Naší stěžejní činností je připravovat jednoduchou a vyváženou stravu. Nabízíme vegetariánské menu, složené z polévky, hlavního jídla a popřípadě i svačiny. Jednu z nabízených menu je vždy bezlepkové.

Kde všude svá jídla zavážíte?

Zavážíme naše nejbližší okolí - Žamberk, Líšnice, Lukavice, Dlouhoňovice, Helvíkovice. Je možnost rozvozu i mimo rozvozový plán. Je ovšem limitován počtem objednaných menu.

Jak vás napadlo pustit se zrovna do vaření zdravých jídel a jaké byly vaše začátky?

Byl to spontánní nápad. V místím regionu nikdo tyto služby nenabízel. Šly jsem do nepoznaného a začínaly plny očekávání a ideálů. Realita ze začátku byla trochu jiná. Ale časem a praxí si všechno sedlo a nyní fungujeme dokonale :-)

Jaká jsou vaše kritéria výběru potravin?

Pro naší přípravu menu jsou důležité čerstvé potraviny. Nejlépe z babiččiny zahrádky. Důležitou součástí je také hlídání nutričních hodnot pro vyváženou a pestrou stravu, která splňuje požadavky vegetariánského menu.

Jaké je nejoblíbenější jídlo zákazníků?

Úplně top je určitě hamburger z červené řepy. Oblíbená je také bulgurová musaka, nebo pohankové rizoto. Ale když do přípravy dáte lásku a fantazii, každé jídlo si najde svého zákazníka :-)

Jablečné blaho - tento skvělý dort mi přijde téměř jako místní fenomén. Je tady v Žamberku nebo Orlických horách nějaká tradice pečení tohoto dortu, nebo jste ji tak trochu omylem zavedly vy tím, že jste začali péct něco tak chuťově úžasného? :-)

Jablečné blaho má svou historii. Vzniklo v kavárně, kdy Kačenka vymýšlela nějaký lehký letní dortík. Kolegyňka při ochutnávce pak pronesla legendární "to je „blaho“, a tak vznikl celý název :-) Tento produkt skutečně překonal naše i možná zakáznikova očekávání a je to jeden z nejprodávanějších dortíků. Celé knouw-hou je v rukách Káči :-)

Co máte v plánu pro další roky?

Pro naše další roky (vedle přípravy vegetariánského menu) bychom Vránu chtěly rozšířit o nabídku dalších služeb. Větší pozornost budeme věnovat pečení svatebních a narozeninových dortů, svatební i vánoční cukroví, zákusků a koláčů. A to vše i ve variantě bezlepkové. Dále určitě také zajišťování cateringových služeb pro oslavy, firemních i rodinných akcí, večírků, rautů či konferencí.

 

Holky, děkuji vám mockrát za rozhovor a do dalších let přeji hodně tvořivých nápadů a především elánu :-)

 

Autor: 
E-liska
Hodnocení: 
Průměr: 5 (1 x hlasováno)