Pekařské "zmetky", které se staly valašským kulturním dědictvím

Publikováno: 
13.8.2019
Rubrika: 

Místní říkají, že kdo přijede na Valašsko, nesmí se z něj vrátit, aniž by ochutnal frgál a domácní slivovici. Není příliš složité tomtuto přání vyhovět. Kdo by také sladké pochoutce odolal?  
 


Foto: Valachy.cz, Kurz pečení frgálů

 

Co je to ten frgál?

Druh sladkého pečiva, které se tradičně se vyrábí na Valašsku – odtud nese svůj název Valašské frgále. V Čechách jsou frgále známé pod označením pecák nebo koláče, ovšem na rozdíl od koláčů má frgál v průměru obvykle až 30 cm. Připravuje se z kynutého těsta a vrch musí zdobit sladká drobenka.

 

Historie a tradice frgálů

Slovo „frgál“ se původně používalo pro zmetky. Tedy pro nepovedené kusy koláčů. A postupem času jim tento název zůstal. Valašské frgále se pekly výhradně pro slavnostní příležitosti, jako byly svatby nebo lidové slavnosti. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826 a dnes společně se slivovicí patří k tradičním produktům Valašska. V roce 2013 se stal Valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

 

Naplň to!

Dříve se pekly také slané druhy frgálů, které se dnes ale už přílišné popularitě netěší. Plnily se kysaným zelím nebo náplní z červené řepy. Dnes je už známe jen výhradně se sladkou náplní. Mezi nejpopulárnější náplně patří mák, tvaroh, povidla nebo hrušky. Plnit se ale mohou i švestkovou, borůvkovou, jablečnou, meruňkovou nebo ořechovou náplní – prostě, každému dle jeho chuti.

 

Jasně daný vzhled aneb Jak musí frgál vypadat a co splňovat

Frgál by měl vzniknout zásadně na Valašsku, což je území Vsetínska ohraničené Slovenskem, Novým Jičínem a Zlínem. Pravý frgál musí splňovat přísné podmínky. Jeho průměr musí mít 30 – 32 cm a celkově musí vážit alespoň 600 gramů. Velikost fgrálu vznikla tak, že se dříve využívala celá plocha lopaty, kterou se do pece sázel chléb. Správný frgál má jen jeden druh náplně, ta musí tvořit nejméně 42 procent jeho celkové hmotnosti.

 

Tak? Nalákali jsme vás na pravé Valašské frgále? Nebo na slivovici?
Máte-li na tuto pochoutku zálusk, doporučujeme, zajeďte si ke zdroji, tedy na Valašsko. Například v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích je můžete nejen ochutnat, ale naučí vás je tu i péct. Kurzy pečení frgálů zde probíhají každou sobotu. Více informaci o kurzu čtěte zde ►►►

 

 

Autor: 
Redakce
Hodnocení: 
Zatím nehodnoceno